Stressfactoren
Er zijn vele factoren die stress kunnen veroorzaken.
Deze worden stressoren genoemd.
Belangrijk is wel dat niet al deze factoren sowieso stress veroorzaken. Ze kunnen ook positieve effecten hebben op de hond. Een goed voorbeeld is de hondenschool. Over het algemeen is dit een positieve ervaring, maar soms kan het ook negatieve gevolgen hebben, zoals stress, omdat er te veel of te intensief getraind wordt.
Ook individuele verschillen zijn belangrijk. Sommige dingen worden door de ene hond ervaren als enorm stresserend, terwijl de andere hond hier totaal geen last van heeft.
Het effect van de stressoren in de volgende opsomming is dus niet zwart-wit. De situatie en de hond zelf bepalen vaak hoeveel impact ze hebben.
- Ziekte:
Wanneer een hond een ziekte heeft die zijn mobiliteit beperkt of die de functionaliteit van de organen (zoals hart en nieren) beperkt, dan tast dit de hond zijn prestatievermogen aan. Dit kan stress veroorzaken.
Ziektes die de zintuigen aantasten kunnen ook voor stress zorgen omdat de hond deze handicap voortdurend moet compenseren en om dat hij niet met de buitenwereld kan omgaan zoals andere honden.
Ook pijn, al dan niet chronisch, kan zorgen voor stress. - Hyperseksualiteit:
Een reu die constant onder hoge seksuele druk staat, zal daar uiteindelijk stress van ondervinden. Ook zijn opdringerig gedrag kan bij teven zorgen voor stress. - Loopsheid:
Dit is op zich een zeer normale situatie, maar wanneer de teef nog niet klaar is om gedekt te worden en wanneer ze constant reuen op afstand moet houden kan dit wel voor stress zorgen. - Slaaptekort:
Wanneer de hond zijn behoefte aan rust niet gerespecteerd wordt, kan dit zeker leiden tot stress. - Uitputting:
Overbelasting bij wandelingen, hondensport of spelen kan tot uitputting leiden. Wanneer dit te vaak gebeurt, kan dit zeer stresserend zijn voor de hond. - Behoefte:
Een hond moet de mogelijk hebben zijn behoefte te doen. Wanneer hij dit niet kan zal hij gestresst zijn. Ook de behoefte om te eten en te drinken moet vervuld worden om stress te vermijden. - Plotse veranderingen:
Nieuwe eigenaar, verhuizen, gezinsuitbreiding, ... Deze plotse veranderingen zijn niet goed voor een hond. - Verlies van een sociale partner:
Wanneer een hond zijn baasje of een speelkameraadje verliest, kan hij ook gaan treuren zoals de mens. Hoe lang dit duurt, hangt af van hoe sterk de binding tussen hen was. - Onduidelijke verwachtingspatronen:
Wanneer een hond niet weet wat er van hem verwacht wordt, kan dit ook lijden tot stress. Iets dat hij bijvoorbeeld het ene moment wel mag en het andere moment dan weer niet, commando’s die hij nog niet kent,… - Falen:
Een hond die constant faalt in zijn opdrachten zal uiteindelijk ook gestresst geraken. Stel dus geen te hoge eisen aan je hond. Geef hem geen opdrachten die te hoog gegrepen zijn. - Harde opvoedingsmethoden:
De hond tijdens de opvoeding te hard aanpakken bezorgt hem stress. Onder te hard aanpakken wordt verstaan: bang maken, roepen, slipkettingen, stroomstoten,… - Behendigheid, doggy-dance, obedience:
Deze op het eerste zicht leuke activiteiten kunnen toch stresserend zijn wanneer het tempo te hoog ligt en wanneer er te veel prestatiedruk is. - Pakwerk:
De opgebouwde fysieke en psychische druk zou hier enorm zijn. De stress zou vaak zelfs zo hoog oplopen dat er kans is op ziekten van de nieren, darmen, hart, bloedvaten, maag,… - Puppyspeelgroepen:
Deze activiteit is zeer belangrijk voor de socialisatie van een hond. Toch zijn er enkele zaken waar je rekening mee moet houden. Wanneer de duur van de sessie te lang wordt, zullen de puppy’s moe worden. Stop dan en dwing de puppy’s zeker niet om verder te spelen. Al te vaak worden de honden zelfs wakker gemaakt omdat de sessie nog niet voorbij is. De vermoeide puppy’s zullen geïrriteerd zijn en stress krijgen. Een zeer dominante hond in de groep kan ook stress veroorzaken. - Te ruw en wild spelen:
Een hond die tijdens het spelen wegkruipt of wegloopt, heeft geen zin meer om te spelen. Laat hem dan en ga niet door met het wilde spelletje. Ga je toch door dan zal de hond stress krijgen en is zijn laatste kans op rust zichzelf verdedigen. - Ruzie, ergernis,… :
De sociale omgeving van de hond bepaald ook het stressniveau. Een hond voelt het wanneer er continu ruzie en spanningen in het gezin zijn. Ook hij vindt deze situaties stresserend. - Kinderen:
Huilen, lawaaierig speelgoed, trekken aan de oren en staart, roepen, fout vasthouden van de hond, … Dit bezorgt een hond stress wanneer het vaak gebeurt. - Te veel emotionele opwinding:
Nieuwe en opwindende ervaringen zijn leuk voor een hond, maar hij moet wel de kans krijgen om deze prikkels daarna rustig te kunnen verwerken. Deze rustpauzes zijn nodig om de opgebouwde stress weer te kunnen afbouwen. - Jachtspelletjes:
Tijdens de jacht op een prooi krijgt een hond een adrenalinestoot om zijn prestatievermogen te verbeteren. Tijdens bal- en stokspelletjes gebeurt dit dus elke keer opnieuw. De lichamelijke veranderingen veroorzaakt door de adrenaline, kunnen stresserend zijn (stijging cortisolgehalte,…). - Onweer:
Bliksem, donder, hevige regen, hagel,… - Bezoek aan dierenarts:
Elke hond is blij wanneer hij weer weg mag bij de dierenarts. De angst van de andere dieren, lastige of pijnlijke behandelingen, … bezorgen honden vaak stress. - Dierenpension:
Een verblijf in een pension is zeer stresserend voor een hond. Zijn baasje is weg, hij ruikt en ziet vreemde dingen,… Hier zal ik verder op ingaan bij de bespreking van de problemen van een verblijf in het asiel. - Trimsalon:
De haardroger, de tondeuse, het feit dan zijn baasje weg is, het in bad moeten, de shampoo, … Deze situatie bezorgt een hond stress. Huisbezoeken kunnen in dit geval veel van de stress wegnemen. - Beurzen:
Een beurs is geen leuke plaats voor een hond. Er zijn te veel prikkels die op hem afkomen, het is er vaak te warm, er is veel lawaai en er komt vaak nog een lange vermoeiende autorit bij heen en terug. - Beperking van bewegingsmogelijkheden:
Continu aan de ketting liggen of in een kennel zitten is vaak een reden tot stress. De hond wil zijn energie kwijt, maar hij weet niet hoe. - Eenzaamheid en verveling:
Te veel prikkels kunnen stress veroorzaken, maar te weinig prikkels kunnen dat ook. Een hond die niets te doen heeft of die weinig contact heeft met anderen zal gestresst zijn. - Verlatingsangst:
Een hond moet aangeleerd worden dat het niet erg is om even alleen te zijn, wanneer bijvoorbeeld zijn baasje naar de bakker gaat en hij even alleen buiten moet blijven. Hij moet erin vertrouwen dat zijn baasje terugkomt. Dan zal hij geen stress hebben. Als hij dit nooit geleerd heeft, kan hij deze situaties als zeer eng ervaren. - Te hoge populatiedichtheid:
Te veel honden in een huis, een asiel of een pension,… wanneer er te veel honden in een kleine ruimte zijn, kan hij zich niet terugtrekken en ontstaat stress. Honden moeten zich kunnen terugtrekken in conflictsituaties. - Combinatie van bepaalde honden:
Wanneer er in een gezin nog een hond bijkomt kan dit leuk zijn, maar het kan ook zijn dat de twee niet overeen komen. De continue onderhuidse spanningen zijn dan stresserend voor beide honden. - Te veel of te weinig lichamelijk contact:
In beide gevallen kan stress ontstaan. - Te veel of te weinig regels:
Regels zijn nodig zodat een hond zich zeker en veilig kan voelen. Te veel regels echter kunnen de hond zwaar overbelasten. - Foute combinatie tussen mens en hond:
De ene hond heeft andere mogelijkheden en beperkingen dan de andere. Een oudere dame die niet ver kan stappen en een klein appartement heeft, kan best geen jachthond met tonnen energie in huis halen. De omgeving van de hond moet aangepast zijn aan zijn specifieke noden. - Leiderschap:
Soms zadelen eigenaars hun hond onbewust op met een leidersrol. Niet elke hond zou in het wild echter een alfa-dier geweest zijn. Als hij de juiste eigenschappen er niet voor heeft, kan deze rol de hond heel wat stress bezorgen. Misschien wil hij helemaal niet de beslissingen nemen en laat hij deze liever over aan een ander.
Maak jouw eigen website met JouwWeb